Verslag Power BI Gebruikersdag 2018

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij de Power BI Gebruikersdag, georganiseerd door de stichting Power BI Gebruikersgroep. Een dag waarin, wat de evenementnaam al doet vermoeden, Power BI het hoofdonderwerp is.

Mijn dag begon met de sessie van John Wilson over het gebruik van User Experience bij het ontwikkelen van Power BI Dashboards. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden en een korte theorie over User Experience gaf John in een leuke presentatie hoe je het best dashboard voor een eindgebruiker kunt ontwikkelen. Een ‘prikkelend’ design is hierbij een belangrijk onderdeel. De techniek van User Experience is niet nieuw. Veel websites worden namelijk al gebouwd naar aanleiding van User Experience onderzoeken, echter is het binnen de ontwikkeling van Business Intelligence dashboards nog redelijk nieuw. Het was dus een erg leuk onderwerp om dat er op een andere (niet technische) manier naar dashboards wordt gekeken!

De tweede workshop werd gegeven door Jordi Frijters en Sam Straube. Het onderwerp van hun sessie was ‘Power BI life hacks’. Een goed gevulde zaal (ongeveer 130 aanwezigen) werd door hen meegenomen in de mogelijkheden van Power BI en daarom voornamelijk geschikt voor mensen die al ‘iets’ van Power BI wisten en hier meer over wilde leren. De opbouw  sprak mij daarnaast erg aan, de presentatie was namelijk gebouwd in de applicatie Power BI. Deze manier van presenteren toonde nog maar eens de mogelijkheden die deze applicatie biedt.

Na de uitgebreide lunchpauze vervolgde ik mijn dag met een presentatie van Henk Vlootman. Henk nam de aanwezigen mee in het maken van een Power Query waarbij verschillende waardes in de toekomst konden worden berekend. Deze sessie ging voornamelijk over de achterkant van Power BI en niet zozeer het visualiseren van data en gegevens. Erg interessant wat er ook met behulp van de Power Query van Power BI mogelijk is. Henk had zeker verstand van zaken, dit ook omdat hij als Microsoft MVP (Most Valuabel Professional) is aangemerkt voor Excel.

Tot slot heb volgde ik de presentatie van Marc Lelijveld  met als onderwerp ‘Storytelling & Interactive reports with Power BI Bookmarks & Drilltrought’. Eigenlijk vond ik alle onderwerpen van deze dag interessant, maar de presentatie van Marc sprong er voor mij uit. In een heldere presentatie gaf hij aan op welke manier data goed is te visualiseren met behulp van Power BI. Hierbij is het ook van belang dat de eindgebruiker goed begrijpt wat er wordt gevisualiseerd, hierbij is een goed dashboard met soms een toelichting over de data erg belangrijk. Ook benadrukte Marc het belang van een goede representatie van de data. Dit voorkomt dat data verkeerd kan worden door eindgebruikers. Wij van Onz365 kunnen ons hier volledig in vinden,  de eindgebruiker bepaalt immers of een dashboard (of applicatie) goed is of niet!

Deze Power BI Gebruikersdag kan ik kort samenvatten als geweldig. Power BI heeft al sinds een aantal jaren mijn interesse. Op deze dag hoorde ik soms een bevestiging van wat ik al wist, maar leerde ik ook veel nieuwe dingen. Wat een leuke verrassing was, was dat twee van de vier presentaties die ik bezocht het gingen over het betrekken van de eindgebruiker.  De dag was soms een bevestiging wat ik al wist, maar ik leerde ik ook nieuwe dingen. Het is ook leuk dat twee van de vier presentaties gingen over het betrekken van de eindgebruiker in de ontwikkelingen van gevisualiseerde data. Verder is het ook erg bijzonder om te zien dat Power BI zo’n sterke community heeft. Volgend jaar ben ik in ieder geval weer van de partij!

Christian van der Kooi