Collaboration Summit 2018: dag 1

Wellicht hebben jullie het al voorbij zien komen. Wij zijn deze week aanwezig bij de European Collaboration Summit 2018 in Mainz, Duitsland. Tijdens dit congres staan verschillende thema’s centraal, maar één ding hebben ze gemeen: de bezoekers meenemen in de ontwikkelingen op het gebied van digitaal samenwerken, gebaseerd op Microsoft Office 365.

Keynote: Dan Holme
De dag begon met een keynote van Dan Holme, director of Product Marketing van Microsoft. Hij stond stil bij de digitale transformatie in relatie tot de inzet van Microsoft 365. Documentenmanagement, samenwerking, betrokkenheid en (informatie)veiligheid zijn daarbij de belangrijkste pijlers. In een demo – waarbij de WiFi-verbinding hem overigens regelmatig in de steek liet, toch bijzonder bij zo’n evenement – liet hij vervolgens een aantal aanstaande verbeteringen aan het platform zien. Denk aan een contentscanner in OneDrive, aanvullende functionaliteiten in Word Online (zoals ‘wijzigingen bijhouden’!) en het herstellen van documenten op OneDrive die besmet zijn met ransomware.

Dan Holme kwam nog in een aantal sessies voorbij, waarin hij o.a. stilstond bij het belang van ‘engagement’ (betrokkenheid) van medewerkers. Eén van de mogelijkheden om dit te faciliteren is Yammer, een tool waar Microsoft weer sterk op gaat inzetten als het gaat om communicatie. Waarom je dat zou willen als organisatie? Onderzoek toont volgens Holme aan dat bij de best presterende bedrijven in de wereld de mate van betrokkenheid van medewerkers veel hoger ligt (70%) dan bij anderen.

Wederom stond in de presentatie van Dan Holme centraal wat alle mogelijkheden waren van SharePoint en het Office 365 pakket. Hij nam ons mee in de gedachtegang van Microsoft waarom en met welke gedachtegang Microsoft de applicatie heeft ontwikkeld. Hierbij stond voornamelijk centraal dat de millennia in 2025 meer dan de helft van de arbeidsplekken inneemt. Hiermee wordt door Microsoft, eigenlijk in alle ontwikkelingen, rekening gehouden.


Terugkerend thema: modern vs. classic teamsite
De energieke presentatie van Christina Wheeler nam ons mee in de ontwikkelingen – en verschillen – van de moderne en klassieke teamsites. Wanneer gebruik je wat? Tijdens de presentatie werd bevestigd dat Office 365 steeds verder wordt doorontwikkeld. Dit vraagt om een proactieve manier van implementatie en beheer.  

Tijdens de presentaties van Bert Jansen werden we meegenomen in de ontwikkelingen van de modern teamsites. Want, de moderne teamsites heeft voordelen ten opzichte van de classic teamsite. Bert gaf aan dat doormiddel van verschillende handelingen classic teamsites zo kunnen worden ingesteld om gebruik te maken van de voordelen van de modern teamsites. Voor sommige organisaties wordt dit een uitdaging, zoals bleek uit de vragen uit het publiek. Maar hierbij gaat het natuurlijk ook weer om de ‘business why’, wáárom ga je naar de modern teamsite? Allemaal zaken die je moet meenemen.  

Technische insteek
Zoals uit het verslag al blijkt heeft de Summit vooral een technisch karakter. Zoals jullie weten ligt de focus voor ons echter niet op de techniek maar op de gebruiker. Het is voor ons wel van belang de ontwikkelingen te kennen en te begrijpen. Zo kunnen we organisaties het best adviseren en helpen bij onze specialiteit.

Zoals we ook vandaag weer hebben gezien: op het gebied van user adoption zijn nog vele stappen te nemen.