Blog: Hoe werkintensief was jouw vakantie? Stem mee via Twitter

Wat hebben jullie gedaan in de vakantieperiode? We hebben ook dit jaar weer allerlei varianten voorbij horen komen: van een treinreis door Europa tot een bezoek aan het Hard Rock Café in Miami, een boek lezen aan het Spaanse strand of juist op een camping in het zonnige Nederland, wijngebieden in Frankrijk bezoeken of kitesurfen in Portugal. Waar de één graag een actieve vakantie heeft, doet de ander juist liever rustig aan. En velen zoeken een combinatie van beiden.

Ook de rol die werk in de vakantieperiode speelt, verschilt per persoon. Door de huidige technische mogelijkheden van bijvoorbeeld Office 365 is het vaak mogelijk om plaats- en tijdsonafhankelijk te werken. Nog even een memo afmaken en delen, voordat je vertrekt? Langs het zwembad gauw je mail checken om te zien of alles goed verloopt? Een belletje of Skype-overleg in het buitenland? Het kan!

Dat het kan, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook moet. Hoewel het erg handig is om op ieder moment en op iedere plek bij informatie te kunnen en flexibiliteit een steeds belangrijker component van ons werk is, vindt niet iedereen het wenselijk om altijd bereikbaar te zijn. Zo kiezen veel collega’s, kennissen en familie ervoor om hun werktelefoon niet mee te nemen op vakantie, dragen zij al hun werkzaamheden over aan collega’s en laten tijdens hun vakantie  ‘de boel, de boel’. En misschien is dat ook wel goed om echt tot rust te komen.

Anderen zijn de eerste dagen van hun verlof toch thuis aan het werk om nog wat zaken af te ronden, zodat ze juist met een gerust gevoel vakantie kunnen vieren en hebben nog mailcontact vanaf hun vakantieadres. Ook dat kunnen we goed begrijpen. Juist het gevoel van bereikbaarheid en betrokkenheid geeft soms wel ontspanning. Al is er soms ook wel een waarschuwing van de partner in kwestie nodig om niet teveel met werk bezig te zijn.

De technologische veranderingen stellen ons kortgezegd in staat om productiever te zijn, op andere plekken dan op kantoor te werken en minder tijdsgebonden ons werk af te maken. Anderzijds zorgt dit misschien wel voor een hoger verwachtingspatroon, meer werkdruk, stress en daardoor minder productiviteit. We vragen ons af hoe jullie omgaan met dit dilemma en op welke manier jij ‘werkt’ tijdens je vakantie en waarom. Wij zijn er in ieder geval even lekker tussenuit geweest!

Laat je ons via Twitter weten hoe werkintensief jouw vakantie was? Stemmen kan hier!